
Unicorn March isimli oluşumun girişimiyle 2020 yılı itibariyle Mayıs ayı artık “Biseksüel Tarih Ayı” olarak kutlanmaya başlandı. Bitopya olarak Türkiye’deki Bi+ tarihin derinliklerine inelim, hafızayı canlandıralım diye düşündük. Kaos GL çatısı altında 2018 yılında yayınlanan “Bi+seksüeller Burada!” isimli kitapçığın, Türkiye’deki Bi+ hak savunuculuğu için mihenk taşı olduğunu hatırlatıyoruz.

Kaos GL çatısı altında Gözde Demirbilek ve umut erdem’in hazırladığı, çizimleri Aslı Alpar’ın yaptığı “Bi+seksüeller Burada!” kitapçığı, Türkçe dilinde biseksüelliğe dair yapılan ilk kapsamlı ve ayrıntılı döküman.

Kaos GL’nin İsveç Uluslararası Kalkınma ve İş Birliği Ajansı (SIDA) desteğiyle hazırladığı kitapçık, toplam 7 bölümden oluşuyor.

Kitapçık, “Minik Bi Sözlük” ile başlıyor. Biseksüelliğe dair temel terimlerin tanımlandığı ilk bölümün ardından, biseksüelliğin ve ona karşıt olarak kurgulanan monoseksüelliğin tarihinden bahsedilen “Biseksüel Nedir?” bölümüne yer veriyor. Bu bölümü, “biseksüelliğe dair sık sorulan sorular ve verilebilecek cevaplar” takip ediyor. “Peki ya biseksüeller?” isimli bu bölüm, biseksüelliğe dair mit, önyargı ve kalıp yargıları, verilen cevaplarla ortadan kaldırmayı hedefliyor.

“Bi+seksüel sağlığı” isimli bölüm, güncel veriler ışığında monoseksizmin ve bifobinin bi+’ların sağlığını nasıl olumsuz etkilediğine, yaşamlarında ne denli tehlikeli sonuçlar barındırdığına ve sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına nasıl engel olduğuna dikkat çekiyor.

1987 yılında San Francisco’da kurulan Bay Area Bisexual Network isimli biseksüel öz örgütlenmesi tarafından 1990 yılında Anything That Moves isimli dergi için kaleme alınan ve yayınlanan İlk Biseksüel Manifesto, 5. bölümde yer alıyor. 6. bölüm, monoseksizm ve bifobinin izini sürüyor. Son bölümde de dünya üzerindeki bi+ örgütlenmeleri sıralanıyor.
Kitapçığı okumak için: "Bi+seksüeller Burada!"