Now Reading
Biseksüelliğe Uluslararası Bakış

Biseksüelliğe Uluslararası Bakış

Julia Shaw

Bu yazı, Bisexual Research* isimli internet sitesinde yayımlanmış olan International Bi Perspectives isimli metnin Türkçe çevirisidir.


Dünya çapında biseksüelliğe dair araştırma ne durumda? Uluslararası bi+ araştırmacıları herkesin neleri bilmesini istiyor? 2020’de biseksüel topluluğunun en acil ilgilenmesi gereken konular neler?

Çeşitli ülkelerden araştırmacılar [İngilizce dilindeki] sorularımızı cevapladılar. Tanımlar dünya genelinde çok benzerlik gösterirken 2020’de biseksüel topluluğunun en acil ilgilenmesi gereken konular büyük ölçüde çeşitliydi.

Almanya

Julien Grub, Almanya’daki Freiburg Üniversitesi’nde Çağdaş Tarih alanında yüksek lisans yaptı. Araştırması, 1945 yılından itibaren Almanya’daki mastürbasyon tarihi, medyanın biseksüelliği ele alışı ve tarihsel bağlamda cinsellik eğitiminin biseksüelliğe yaklaşımı üzerineydi. Julien, biseksüel araştırma grubunda yer alıyor. 

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Biseksüellik birden fazla cinsiyete cinsel ve/veya romantik çekim duymak anlamına geliyor. Bu çekim zaman içinde değişiklik gösterebilir. 

Biseksüellikle ilgili herkesin bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Biseksüellik çok akışkan olabilir ve değişkenlik gösterebilir.
  2. Bifobi vardır ve can yakar.
  3. Biseksüellik meşrudur. Sanırım bunu tasdiklemeye ihtiyaç duymam iyi bir şey değil ancak ne yazık ki bu, herkesin kabul etmediği bir şey.

2020’de biseksüel topluluğunda en acil ilgilenilmesi gereken konular?

Kamuoyu ve medyada biseksüellik hâlâ yeterince bilinmiyor. Aşırı sağcı ve faşist gruplar giderek güçleniyor ve cinsel özgürlük ile eşitliğe karşı bir tehdit oluşturuyor. 

Türkiye

İdil Uğurluoğlu Türkiye’de yaşayan bir klinik psikolog ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans tezini biseksüel kadınların ilişkileri üzerine yazıyor.

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Biseksüellik çeşitli kimlik özelliklerini içeren bir cinsel yönelim. Birden fazla cinsiyet kimliğine ilgi duymayı kapsıyor. 

Biseksüellikle ilgili herkesin bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Biseksüellik bir geçiş süreci değildir.
  2. Biseksüeller kendilerini öyle tanımlamadıkları takdirde illâ ki rastgele cinsel ilişki yaşayan insanlar değildir. 
  3. Biseksüeller ayrıcalıklı değil, görünmezdir.

2020’de biseksüel topluluğunda en acil ilgilenilmesi gereken konular?

Görünmezlik ve çifte ayrımcılık

Birleşik Krallık

Sakura Bryne uzaktan eğitim veren The Open University’de doktorasını tamamlıyor ve tek eşli biseksüellerin zihinsel/ruhsal sağlığı ve biseksüel kimliğiyle ilgili deneyimlerini araştırıyor. Sakura, biseksüel araştırma grubunda yer alıyor.

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Birden fazla cinsiyete ilgi duyma hali. Benim için cinsiyetin, insanlara ilgi duymamda pek bir rolü yok. 

Herkesin biseksüellikle ilgili bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Tek eşli bir ilişkideyseniz biseksüellik öyle buhar olup uçup gitmiyor. 
  2. Biseksüellik başlı başına heteroseksüel erkek bakışın hazzına yönelik değildir.
  3. Biseksüelliğe yönelik olumsuz kalıp yargılar, biseksüellerin zihinsel/ruhsal sağlık koşullarını tehlikeli boyutta etkileyebilir. 

2020’de biseksüel topluluğunda en çok tartışılması gereken konular?

Biseksüeller, diğer cinsel kimlikli insanlara göre daha yüksek oranlarda zihinsel ve ruhsal sağlık sorunları yaşıyor ve insanlar hâlâ biseksüelliğin aslında ne olduğunu anlamakta zorlandıkları için bu konunun azımsanacak bir yanı olmadığını düşünüyorum. Biseksüelliğe karşı hâlâ olumsuz kalıp yargılar hâkim yahut pek çok insan açıkça hâlâ biseksüelliğin var olmadığını düşünüyor. Aslında bu durumun biseksüellerin sağlığı üzerinde tehlikeli bir etkisi olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri

Allison Cipriano, sosyal psikoloji alanında yüksek lisans yaptı ve şu anda Nebraksa-Lincoln Üniversitesi’nde kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarına odaklanan sosyal psikoloji doktora öğrencisi.

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Birden fazla cinsiyete ilgi duyma hali.

Herkesin biseksüellikle ilgili bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Biseksüellik, meşru bir cinsel kimliktir.
  2. Biseksüeller, doğası gereği tek eşli olmayan insanlar değildir.
  3. Biseksüel insanlar, özellikle biseksüel kadınlar son derece yüksek oranda cinsel şiddete maruz bırakılıyor.

İtalya

Dr. Aurelio Castro, İtalya’daki biseksüel ve heteroseksüel erkeklerde cinsel yönelim ve erkekliğin toplumsal inşası üzerine çalışıyor. Kendisi daha önce İtalya’daki beyaz olmayan biseksüellerin deneyimleri üzerine bir araştırma yayımladı. 

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Bi+ şemsiyeyi, biseksüellikleri “birden fazla cinsiyete ilgi/arzu duyma” olarak tanımlayan çok yönlü ve kapsayıcı bir terim olarak görüyorum. Arzuların eyleme geçme gerekliliği yoktur ve Robyn Ochs’un da ileri sürdüğü gibi arzuların/ilginin cinsiyetlere aynı anda, aynı şekilde ve aynı derecede yönelmesi gerekmez. Okyanus kadar uçsuz bucaksız deneyimleri sadece iki elle kavramaya çalışmayalım. Tek bir cinsiyete yönelmeyen ilgi ve kimliklere dair sonsuz olasılık vardır.

Herkesin biseksüellikle ilgili bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Bi+ yönelimleri geçerli, güçlendirici ve onur vericidir.
  2. Cinsellik ikili değildir. Toplumsal/cinsiyet ikili değildir. Bu yüzden bilimsel ve kamusal söylemlerde bu konuları ikili olarak düşünmeyi bırakalım. 
  3. Biseksüeller en başından beri eşitlik ve sivil haklar için mücadele ediyor. Bu yüzden kendimizle gurur duyalım. Her gün bifobi ve mononormativiteyle mücadele ediyoruz. Saklanmıyor veya kolay yolu seçmiyoruz.

2020’de biseksüel topluluğunda en çok tartışılması gereken konular?

  • LGBTİAQ+ topluluğundaki ikilikleri aşmak için aseksüel, trans* ve na-binary topluluklarına vereceğimiz desteği güçlendirmek
  • İktidar yanlılığının ve beyaz üstünlüğünün yükselişiyle mücadele etmek için ulusal topluluklar arasında işbirliği sağlamak ve sivil haklar ile yasal koruma için ulusötesi mücadele vermek
  • Pozitif görünürlüğü, Bi+ temsilini güçlendirmek ve gökkuşağı kapitalizminden faydalanmadan bu konuda nasıl başarılı olunacağını tartışmak
  • Nefret söylemlerine ve mültecilere, göçmenlere ve göçlere yönelik uygulanan zulme karşı bir pozisyon almak. Bunlar, tüm dünyada yaşanan ve aynı zamanda sığınmacı ve mülteci LGBTQIA+’ları da etkileyen insan hakları ihlâlleridir.

 Yeni Zelanda

Tara Pond, Yeni Zelanda’daki Auckland Teknoloji (AUT) Üniversitesi’nde psikoloji alanında doktora öğrencisi. Tezinde, biseksüel ve diğer birden fazla cinsiyete ilgi duyan kadınların kimlikleri ve deneyimlerini inceliyor. Tara, biseksüel araştırma grubu üyesi. 

Biseksüelliği nasıl tanımlıyorsun?

Şahsen biseksüelliğin en uygun tanımının, birden fazla cinsiyete ilgi duymak (ya da ilgi duyma potansiyeline sahip olmak) olduğunu düşünüyorum.

Herkesin biseksüellikle ilgili bilmesini istediğin 3 şey?

  1. Gey ve lezbiyenden daha fazla sayıda biseksüel var.
  2. Biseksüellik ikili bir cinsellik biçimi değildir ya da diğer birden fazla cinsiyete ilgi duyma hallerinden daha önemsiz değildir.
  3. Biseksüel olumsuzlama, homofobi ve transfobi kadar zarar verici ve önemlidir. 

2020’de biseksüel topluluğunda en çok tartışılması gereken konular?

Topluluk içinde biseksüelliğin devamlı olarak dışlanması ve geçersiz görülmesi büyük bir problem. Biseksüelliği, panseksüellik gibi kimliklerden ayrı ve daha değersiz olarak kurgulamak herkes için çok zararlıdır.

Bunun yanı sıra queer topluluğu içinde mevcut olan trans düşmanı fikirlerin yaygınlığını herkes için zarar verici buluyor ve bununla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Son olarak, biseksüelliği ötekileştiren ve uygun olmayan biçimde cinselleştiren yapılara karşı toplumsal farkındalık geliştirmenin, bu edimleri yapısökümüne uğratma konusunda daima hayati önem taşıdığını düşünüyorum. 


*Bisexual Research, biseksüel, panseksüel, poliseksüel, pluriseksüel, queer, akışkan ve etiketi olmayan deneyimleri daha iyi anlamak için çalışan araştırmacılar, eğitimciler ve aktivistlerden oluşan bir grup. (ç.n)


Bu yazı da ilginizi çekebilir: LGBT Onur Mücadelesi ve Randevulaşma: Biseksüel Kadınlar İlişkilerinde Nasıl Damgalanma ve Düşmanlık Yaşıyorlar?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
What's Your Reaction?
Ben Şok
0
Bifobiye Karşı Ses Çıkar
0
But Tutar
0
Gullüm Ayol
0
Tutmaz Ama Evet
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bitopya Copyright © 2024. Created by edalgakiran

Scroll To Top

Pin It on Pinterest