Palmer Haasch
Bu yazı, How to Be Proud of Your Bisexuality Without Reinforcing Gender Binaries isimli metnin Türkçe çevirisidir.
Biseksüelliğin ikilik üzerine kurulu bir şekilde kavramlaştırılmasını kırmanın zamanı geldi. İçinde bulunduğumuz Onur Ayı’nda kabul etmemiz gereken şey, biseksüelliğin sadece iki cinsiyete ilgi duymanın ötesinde bir anlama evrildiğidir.
Bir yazar olarak deneyimlerimi ve kimliğimi tarif etmek için ölçülü bir dil kullanmaya çalışıyorum. Ergenliğimde cinselliğimi anlamaya ve tanımlamaya çalışırken “hetero olmayan”dan “queer”e, en sonunda “biseksüel”e uzanan terim ve tanımlar arasında salınarak, bu etiketler arasında düzenli olarak gidip geldim. Bugün kendimi gururla biseksüel olarak tanımlıyorum ve Onur Ayı’nda kimliğimi ve bi+ topluluğunu kutlamak için sabırsızlanıyorum. Fakat cinselliğimi anlamak benim için kolay bir süreç olmadı.
İlk bakışta biseksüelliğin anlamı gayet açık görünüyor. Bir ön ek olarak “bi-“ gerçekten “iki” anlamına geliyor. Fakat bugün biseksüellik, genel olarak iki cinsiyete çekim duymak anlamına gelmiyor. Çünkü cinsiyet ve çekim, ikiliklerle sınırlı değildir. Biseksüelliğin tanımı bunu yansıtmak için değişti.
GLAAD’ın Medya Rehberi biseksüel olan birini, “devamlı olarak kendi cinsiyetinden ya da başka cinsiyetlerden insanlara fiziksel, romantik ve/veya duygusal çekim duyabilen kişi” olarak tanımlıyor. The Bisexual Resource Center bu tanımı şu şekilde geliştiriyor:
“The Bisexual Resource Center ve bi+ topluluğundakiler, “queer” ve “panseksüel” gibi etiketleri de içerecek biçimde na-monoseksüel (monoseksüel, tek bir cinsiyete ilgi duyan kişi anlamına geliyor) kimlikleri imlemek için “biseksüel”, “bi”, “bi+” terimlerini kullanıyor.”
Fakat genelde hem queer topluluğu içinde hem de dışında aşağıdaki tweet’te olduğu gibi biseksüelliği “kadın ve erkeklere ilgi duymak” ya da “kişinin hemcinsine ve karşı cinse ilgi duyması” şeklinde tanımlayanları görüyorum.
Bi+ hak savunuculuğu yapmaya çalışırken (ya da bu durumda queer kadın dayanışması için çalışırken) bile dil, sadece ikili cinsiyetin varlığını güçlendirmekle kalmıyor, birçok bi+’nın biseksüelliği deneyimleme biçimini de siliyor. Bazı biseksüeller sadece iki cinsiyete ilgi duyarken politik bir terim olarak biseksüel+, geçmişte kalan ikilik üzerine kurulu çekim duyma halini aşıp geçmiş durumda.
“ ‘Biseksüel’ başka insanlar için farklı şeyleri imliyor olabilirken na-monoseksüel çekimi deneyimleyen bizler bu inanılmaz, çeşitlilik gösteren bi+ topluluğunun bir parçasıyız. Ve bu, tabii ki kutlanacak bir şey.”
Kendime en uygun kimliği bulmaya çalışırken queer, panseksüel ve biseksüel arasında gidip geldim. Günümüzde kimlik ve deneyimimi tanımlamak için düzenli olarak “queer” ve “biseksüel”i kullanıyorum. Başta kimliğimi tanımlamaya çalışırken biseksüel etiketini kullanmakta güçlük çektim. Birden fazla cinsiyete ilgi duyuyorum ve yanlış bir yargılamada bulunarak biseksüelliğin ikili cinsiyete çekim duymayı imlediğini sanıyordum. Bu yüzden etiket olarak “biseksüel”i kullanmakta tereddüt yaşadım.
Fakat GLAAD Kampanya Başkanı Shane Henise’ın yazdığı makalede tanımlanan “panseksüel”, “tüm cinsiyetlere ilgi duyan ve/veya cinsiyet gözetmeksizin insanlara çekim duyan kişi” anlamına geliyor. Bu tanım da bana uymuyor. Biseksüelliğin (yanıltıcı ön eke rağmen) ikili cinsiyet deneyimi gerektirmediğini öğrendikten sonra birden bana uygun olan etiketi bulmuş oldum.
İçinde bulunduğumuz Onur Ayı’nda, biseksüel+ topluluğunu ve bunun parçası olan tüm deneyim sahiplerini kutlamak için sabırsızlanıyorum. Üstelik, benim için Onur, kimliğime uygun olduğunu hissettiğim etiketi bulma yolculuğumu temsil ediyor. “Biseksüel” başka insanlar için farklı şeyleri imliyor olabilirken na-monoseksüel çekimi deneyimleyen bizler bu inanılmaz, çeşitlilik gösteren bi+ topluluğunun bir parçasıyız. Ve bu, tabii ki kutlanacak bir şey.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Biseksüel mi? Bu trans ya da non-binarylerden hoşlanmadığın anlamına gelmiyor mu?