
Barış Azar
Kendi lubunyalığıyla barışık bir çocuk olmama rağmen 2012 yılında gittiğim bir yaz kampına kadar LGBTİ+ hareketiyle hiç tanışmamıştım. Haliyle ne olduğuma dair de pek fikir sahibi değildim. O etkinlikte ilk kez “biseksüel” tanımını duymuş ve evime döndüğümde kendimi keşfetmeye yönelik araştırmalara gömülmüştüm. O gün aktivizme dâhil olmak ve biseksüel kimliklerin görünürlüğü konusunda çalışmaya karar verdim. Kısa bir süre sonra da “Gergedan Lise” isimli bir LGBTİ+ öğrenci oluşumunun kurulacağını duyup oluşumla örgütlenmeye başladım.
2013 yılında Ege Üniversitesi’nde okumaya ve üniversitenin LGBTİ+ öğrenci topluluğu olan LeGeBİT ile örgütlenmeye başladım. LeGeBİT sayesinde pek çok bi+ aktivist ile tanıştım. Düzenlenen etkinliklerde, hazırlanan basın açıklamalarında, toplantılarda, kampüs içinde çeşitli noktalara yapıştırılan stickerlarda hep biseksüellikten ve bifobiden bahsediyorduk. Hareket içerisindeki bi+ görünmezliğine dair kendi aramızda sürekli konuşuyorduk.
“23 Eylül 2017 tarihinde yani Biseksüel Görünürlük Günü’nde Genç LGBTİ+ Derneği “Bir Yeni Mesajınız Var: #BiseksüelGörünürlükGünü” başlıklı bir video yayınlayarak biseksüellerin sıklıkla karşılaştığı ayrımcılıklara ve basmakalıp düşüncelere değinen bir çalışma yaptı. 2018 yılında aynı videoyu İngilizce dublajlı olarak yine Biseksüel Görünürlük Günü kapsamında paylaşıma sunduk.”
2014 yılında LeGeBİT’in de içinde olduğu İzmir Onur Yürüyüşü komitesinde yürüyüş için hazırlanan ve alanda dağıtılan lolipoplar (yuvarlak sopalı küçük pankartlar) arasında “Biseksüeller Vardır” yazılı lolipoplar da yer aldı. 2016 Onur Yürüyüşü için bastırılan bayraklar arasında biseksüel bayrağı da bulunuyordu. (Emin olmamakla birlikte topluca biseksüel bayrağı basılan ilk Onur Yürüyüşü idi.) O sene İzmir Valiliğinin Onur Yürüyüşü’nü yasaklaması nedeniyle alana indirilemeyen bayrakların bir kısmı, izleyen zamanlarda pek çok etkinlik ve eylemde kullanıldı.
Yine 2016 yılının Aralık ayında benim de içinde olduğum bir grup aktivist, hâlen de bünyesinde örgütlü olduğum Genç LGBTİ+ Derneği’ni kurdu. Dernek ofisinin açılışından beri biseksüel bayrağı, ofisin toplantı salonunda asılı bayraklar arasında yer aldı ve ofise gelen pek çok insan, biseksüel bayrağının ne olduğunu sordu. Böylelikle biseksüellikle ilgili bilgi sahibi olabildiler.
28 Aralık 2016’da LeGeBİT, Black Mirror dizisinin “San Junipero” isimli bölümünün gösterimini yaparak gösterim sonrası katılımcılarla biseksüellik üzerine konuşma etkinliği düzenledi.
2017 yılında Genç LGBTİ+ Derneği tarafından hazırlanan rozetler arasında “visiBility”[i] yazan rozetler de yer aldı. Aynı yıl İzmir Onur Yürüyüşü’nde biseksüel bayrakları da alanda dağıtıldı. 23 Eylül 2017 tarihinde yani Biseksüel Görünürlük Günü’nde Genç LGBTİ+ Derneği “Bir Yeni Mesajınız Var: #BiseksüelGörünürlükGünü” başlıklı bir video yayınlayarak biseksüellerin sıklıkla karşılaştığı ayrımcılıklara ve basmakalıp düşüncelere değinen bir çalışma yaptı. 2018 yılında aynı videoyu İngilizce dublajlı olarak yine Biseksüel Görünürlük Günü kapsamında paylaşıma sunduk.
“Genç LGBTİ+ Derneği kurulduğu zamanlardan beri planlanan fakat kaynak sıkıntıları nedeniyle hayata geçirilemeyen “Bi+ Forum”, dernek çatısı altında düzenlendi.”

Nisan 2018’de 2. LGBTİ+ Gençlik Festivali kapsamında düzenlenen festival partisinin teması “Bisexual Lightning”[ii] olarak belirlendi ve parti ismiyle farkındalık yaratmak amaçlandı. Aynı yıl Biseksüel Görünürlük Günü kapsamında “Bi+ Şemsiyenin Altında Ne Var?” ve “Bi+ Parti” isimli iki etkinlik düzenledik.
2019 yılına geldiğimizde İzmir Onur Haftası programında “Bi+ Görünürlüğü Atölyesi” etkinliği yer aldı. Haftanın sonunda düzenlenen yürüyüş için hazırlanan bayraklar arasında biseksüel bayrağının yanı sıra üzerinde “+” işareti bulunan biseksüel bayrağı tasarımı da yer aldı.
Aynı yıl Genç LGBTİ+ Derneği kurulduğu zamanlardan beri planlanan fakat kaynak sıkıntıları nedeniyle hayata geçirilemeyen “Bi+ Forum”, dernek çatısı altında düzenlendi. 21-22 Eylül tarihlerinde, Biseksüel Görünürlük Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte ülke genelinden Bi+’ların buluştuğu kapalı oturumlar ve herkese açık düzenlenen etkinliklerle Bi+ örgütlenmesine yeni bir alan oluşturmak ve Bi+ görünürlüğüne katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yapıldı.

26 Eylül 2019’da Lavender LGBTİQ+, Genç LGBTİ+ Derneği ofisinde “Bi+ Atölye” isimli etkinlik düzenledi. 27 Eylül’de Medyascope’da yayınlanan Gökkuşağı Bülteni isimli programa telefonla bağlanarak Biseksüel Görünürlük Günü, İzmir’de ve Türkiye’de biseksüel görünürlüğüne dair görüşlerimi aktardım.
Bu yazıda sizlere aktivizme bir şekilde bulaştığım 2012 yılından beri İzmir’de olup biten, içinde yer aldığım ya da gözlemlediğim Bi+ temalı etkinlik ve faaliyetlere dair bir bakış sunmaya çalıştım. Unuttuklarım elbette olacaktır, onlar için de şimdiden özür dilerim.
Geç de olsa hepimizin Biseksüel Tarih Ayı kutlu mutlu olsun!
[i] Biseksüel görünürlüğüne dikkat çekmek için geliştirilen bir söylem. (e.n)
[ii] ”Biseksüel bayrağı renkleriyle neon ışıklandırma” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. (e.n)Bu yazı da ilginizi çekebilir: Türkiye Bi+ Tarihi: Bi+ Forum