Now Reading
“The United States vs. Billie Holiday”den ilk fragman

“The United States vs. Billie Holiday”den ilk fragman

Döneminin efsane jazz şarkıcısı olan açık kimlikli biseksüel Billie Holiday’i, özellikle Rise Up şarkısıyla tanıdığımız şarkıcı Andra Day’in canlandırdığı “The United States vs. Billie Holiday” (Amerika Birleşik Devletleri ile Billie Holiday Karşı Karşıya) filminin ilk fragmanı yayımlandı.

“The United States vs. Billie Holiday” fragman

Precious‘tan anımsayabileceğimiz Lee Daniels‘ın yönetmenliğini üstlendiğini ve Johann Hari’nin Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs (Çığlığın İzini Sürmek: Uyuşturucuyla Savaşın İlk ve Son Günleri) isimli kitabından uyarlanan filmin senaristi Pulitzer ödüllü oyun yazarı Suzan-Lori Parks.

Efsanevi Siyah Biseksüel jazz şarkıcısı Billie Holiday’in yaşamından bir kesit sunan “The United States vs. Billie Holiday” gösterime girecek.

“The United States vs. Billie Holiday” poster: Onun sesi susturulmayacak

26 Şubat’ta hulu’da yayımlanacak The United States vs. Billie Holiday‘de Andra Day’e, Trevante Rhodes, Natasha Lyonne ve Garrett Hedlund gibi ünlü oyuncular eşlik ediyor. The United States vs. Billie Holiday ismini, 16 Mayıs 1947’de Lady Day olarak da bilinen Billie Holiday’in uyuşturucu madde bulundurmaktan hakim karşısına çıktığı duruşmadan alıyor. Film, Siyahların mücadelesinde marş halini almış olan “Strange Fruit”i sahnede söyleyip dillere düşürdüğü için federallerin hedefi haline gelen Billie Holiday’in yıllar sonra Siyahların sivil hak mücadelesi haline gelecek olan federallerle savaşını konu ediniyor. Ün sahibi olmasına, sahnede parıl parıl parlamasına rağmen, 40’lı yılların Amerikası’nda Siyah biseksüel kadın bir jazz şarkıcısı olarak erkek egemen beyaz üstüncü bir toplumda karşılaştığı zorluklara ışık tutan film, Holiday’in uyuşturucu kullanmasının federaller tarafından “hizaya getirilmek” için stratejik olarak nasıl kullanıldığına değiniyor. Holiday’in müzik yaşamına, hapishanede yatmak zorunda kaldığı zamanlara odaklanan film, ayrıca şarkıcının, oyuncu Tallulah Bankhead ile olan ilişkisine de yer vererek biseksüel silinmesinin önüne geçiyor gibi görünüyor.

Billie Holiday (Andre Day) ve Tallulah Bankhead (Natasha Lyonne)

Yahudi bir öğretmenin “Lewis Allan” mahlasıyla kaleme aldığı bir şiir olan ve linci konu edinen Strange Fruit, 1939 yılında Billie Holiday tarafından Café Society‘de seslendirilir. Holiday, şarkının kendisine babasının ölümünü hatırlattığını ve bu sayede şarkıyı söyleme gücünü kendinde bulduğunu söyler. Babası Clarence Holiday, akciğer kanseridir ve sadece Siyah olduğu için gerekli tedaviyi alamaz, bu sebeple de hayatını kaybeder.

Billie Holiday

Filmle ilgili yorumlarınız olursa bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin diyor, hem Billie Holiday’in hem de filmde Billie Holiday’i canlandıran Andre Day’in sesinden Strange Fruit‘i dinlemek üzere sizi performanslarla başbaşa bırakıyoruz.

Billie Holiday Hakkında

Billie Holiday, 1915 yılının Nisan ayında dünyaya gelir. Harlem’de gece kulüplerinde şarkı söyleyerek müzik yaşamına adım atar. İlk albüm kaydını 1935 yılında yapar. Columbia ve Decca gibi önemli prodüktör firmalarıyla çalışan Holiday, beyaz bir orkestra ile çalışan ilk Siyah kadın şarkıcılardan biri ve beyaz bir müzik grubu yöneticisiyle Güney Amerika’da turneye çıkıp tam zamanlı çalışan ilk Siyah kadın şarkıcı olur. Holiday bir keresinde Siyah olduğu için diğer vokalistlerle sahne almasına izin verilmediğini otobiyografisinde anlatır.

Andre Day’in performans videosu, unutturulmaya çalışılan şu hakikatle başlıyor:

1877 ve 1950 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 4.000’den fazla Afrikalı Amerikalı, ölümcül bir şekilde linç edildi. Linç, ırkçı denetimin kullandığı zalim bir araçtı. Ve bunun günümüze de taşındığı gerçeği, varlığını hissettiriyor. Pek çok devlet, zamanında kurban edilmiş bu insanları anmıyor. Linç bölgeleri işaretlenmemiş durumda.

Kaynaklar:

  1. “The United States vs. Billie Holiday” Trailer: Andra Day Stuns as the Black Bisexual Legend
  2. Lee Daniels’s Billie Holiday Biopic Will Explore A Lesser-Known Scandal
  3. Billie Holiday
  4. BiHistory
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Yeni Yarasa Kadın Javicia Leslie

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
What's Your Reaction?
Ben Şok
0
Bifobiye Karşı Ses Çıkar
0
But Tutar
1
Gullüm Ayol
0
Tutmaz Ama Evet
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bitopya Copyright © 2024. Created by edalgakiran

Scroll To Top

Pin It on Pinterest