
Şiva Bebeği (Shiva Baby), filmin yönetmen ve senaristi Emma Seligman’ın üniversite döneminde çektiği aynı isimli kısa filminin (2018) uzun metraj versiyonu. Kısa filminde de olduğu gibi uzun metraj Şiva Bebeği‘nde (2020) de hikayemizin merkezinde yer alan Danielle’yi Rachel Sennott’un canlandırdığını görüyoruz.
Seligman, Danielle’yi en başından beri biseksüel bir karakter olarak yaratmak istediğini ama 7 dk.’lık kısa filmin Danielle’nin Maya ile ilişkisine dair detay veremeyecek örgüde olduğu için uzun metrajda hikayeye Maya’yı dahil edebildiğini belirtiyor. Biseksüel bir baş karakter yaratma motivasyonunu da, başka filmlerde bunu gerçekten göremediğimizi hâlâ hissetmesinden alıyor. Seligman, biseksüel bir baş karakter yaratmasının kendisi için önemli olduğunu söylüyor.
Şiva Bebeği, Danielle isminde bir üniversite öğrencisinin ailesiyle katıldığı Şiva’da sugar daddy’si ve eskiden ilişki yaşadığı okul arkadaşıyla karşılaşmasını, ailesinin istediği gibi bir evlat olmamasının, kendisinden belirli bir meslek ve uğraşı beklentisine karşı seks işçiliği yapmasının, biseksüel olmasının Şiva’da çatışma alanları haline gelmesini konu alıyor. Komedi janrasında görebileceğimiz Şiva Bebeği, bir yandan hikaye örgüsündeki bu çatışma alanları, müzik seçimleri ve tek mekan kullanımıyla gerilim dozu yüksek bir hikaye dili yaratıyor aslında.
Kanada’da büyüyen Seligman, oldukça muhafazakar ve kendi küçük çevresine sıkı sıkıya bağlı Yahudi bir toplulukta yetiştiğini belirtiyor. Bu yüzden hem Yahudi ailesiyle varoluşu ve yaptığı seçimler üzerinden karşı karşıya kalan hem de iki yüzlü orta sınıf ahlakı, cinsiyet anlamındaki güç eşitsizlikleri, bifobi ve orospufobi, tek eşli evlilik ilişkilerinin makbul kabul edilmesi ile Şiva sırasında baş etmeye çalışan bir baş karakter izliyoruz.
Sugar Daddy ile ilişki, sadece bir matem yeri değil aynı zamanda Yahudi toplumunun birbiriyle sosyalleşme yeri olan Şiva’da sugar daddy’le karşılaşmak, aile ve dinle cinsellik ve arzuların karşı karşıya gelmesi, üniversiteden sonra iş hayatına adım atma beklentisi ve “mezun olduktan sonra ben ne yapacağım?” sorgusu, cinsel güç/güçsüzlük konuları çerçevesinde genç biseksüel bir kadının yaşamından bir günlük kesite tanıklık ediyoruz. Bu tanıklık, kendine has mizahı, komedi ve yüksek doz gerilim anlatısıyla harmanlı olduğu için de ayrıca dikkat çekici.
Birçok ödülün sahibi ve ödül adaylığı olan Şiva Bebeği, mubi’de gösterimde, Bitopya olarak izlemenizi öneriyoruz.

- Şiva: Yahudi geleneklerine göre düzenlenen cenaze evi ve ritüeli.
- Sugar Daddy: Sugaring ya da sugar birliktelik olarak da adlandırılan, genelde yaşı daha büyük varlıklı birinin yaşı daha genç olan birine parasal destek sunması odağında gerçekleşen, her iki tarafa da fayda sağlama üzerine kurulu bir ilişki. Varlıklı ve yaşı büyük olan taraf erkekse kendisine “sugar daddy” deniliyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: “The United States vs. Billie Holiday”den ilk fragman